Asociácia volejbalových rozhodcov, Slovensko

DiskusiaVoľná zónaTransakčný účet a daň z finančných transakcií

Andrej Gerboc pred 2 týždňami

Andrej Gerboc
Transakčný účet a daň z finančných transakcií

Ahojte,

na webe som čítal, že športový odborník, ktorý vykonáva svoju činnosť ako podnikanie v súlade so zákonom č. 440/2015 Z.z. o športe sa považuje za daňovníka dane z finančných transakcií a má povinnosť si do 31.3.2025 zriadiť transakčný účet. Nakoľko sa 31.3. blíži viete niekto uviesť aj s nejakou referenciou, či je to naozaj tak alebo nie?

Ďakujem.

Andrej

Odpovedať

Fedor Tiršel pred 2 týždňami

Fedor Tiršel

Ahoj Andrej,

zaciatkom marca isla ohladom tejto tematiky mailova komunikacia. Preposlal som Ti ju.

Fd.

Odpovedať

Miroslav Orolím pred 6 dňami

Miroslav Orolím

Feďo ahoj. Môžem ju aj ja poprosiť… ja som si to prečítal a zmazal s uzáverom, že sa nás transakčná daň netýka. Ale práve som dovolal s Finančnou správou a tí zas majú usmernenie, že – a teraz to čo cituje Andrej: „vykonáva svoju činnosť ako podnikanie v súlade so zákonom č. 440/2015 Z.z. o športe sa…“

Najdôležitejšie je slovíčko PODNIKANIE.

Toto mi tiež pani na FS prečítala s dodatkom, že opravnenie na podnikanie sa dá overiť v zozname športov.odborníkov…

a teraz je dilema čím vlastne sme kua…

Odpovedať

Andrej Gerboc pred 2 týždňami

Andrej Gerboc

Vďaka.

Odpovedať

Miroslav Orolím pred 6 dňami

Miroslav Orolím

https://www.minedu.sk/…ob-v-sporte/

DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE: Samotný zápis do registra fyzických osôb v športe NEOPRÁVŇUJE športového odborníka vykonávať svoju činnosť ako podnikanie. Ak chce športový odborník podnikať, musí navštíviť okresný úrad, kde požiada o zápis oprávnenia na podnikanie.

Takže mi to niekto vysvetlí teda? To že som v zozname odborníkov znamena, že som urobil nejake testy a teda som sa dal zapísať do REGISTRA FO v športe…

keď už budem reálne robiť výkon rozhodcu a teda si fakturovať za výkon – tak dedukujem, že musím navštíviť OÚ a požiadať o zápis oprávnenia na podnikanie – rozumiem do živnostnenskeho listu teda musím mať IČO …

Odpovedať

Danica Viktoríni-Lisá pred 5 dňami

Danica Viktoríni-Lisá

ahojte, tak ako bol poslany posledny mail od Miroslava Juracka ohladne uctov pre rozhodcov z titlulu transakcnej dane, plati to – po novelach zakona: t.j – ak mas ICO = si registrovany ako sportovy odbornik v Registri sportovych odbornikov a fyzickych osob na Ministerstve skolstva … = povinnost mat transakcny ucet. v tejto suvislosti odporucam, aby rozhodcovia, ktori pouzivaju svoj sukromny ucet na vyplacanie rozhodcovskych prijmov tieto presmerovali na novy podnikatelsky ucet, inak by sa mohlo stat, ze banka bude stahovat transakcnu dat zo sukromnych platieb, alebo , horsie, ze si z opravnenych platieb budete musiet transakcnu dat administrativne vybavit a zaplatit sami. Novy ucet odporucam v rovnakej banke, ako mate svoj sukromny ucet a k novemu uctu urcite aj bankovu kartu, vsetky uhrady (okrem zdravotnych, socialnych odvodov a dani) platit prioritne bankovou kartou, najlacnejsie riesenie… Danica

Odpovedať

Jana Niklova pred 4 dňami

Jana Niklova

Ahoj Dac, dobre tomu rozumiem, ze aj ked mam ICO len pre ucely fakturacie ako sportovy odbornik, tak platby do zdravotnej poistovne musim po novom platit z podnikatelskeho uctu?

Odpovedať

Lehetová Miriam pred 4 dňami

Lehetová Miriam

Platby do ZP, SP a všetky iné platby do štátnej pokladne sú oslobodené od transakčnej dane.

Odpovedať

Ml pred 4 dňami

Ml

Dokonca, podľa p. Michala, ak platíte poplatky do ZP v limite do 8 dní po ukončení mesiaca, už aj poplatky do ZP, za marec, ktoré ale zaplatíte až v apríli, musia ísť z transakčné ho účtu..

Odpovedať

Danica Viktoríni-Lisá pred 4 dňami

Danica Viktoríni-Lisá

ahoj Jani, ano, od 1.4.2025 by mali byt vsetky platby tykajuce sa podnikania realizovane z transakcneho / podnikatelskeho uctu. ak uz mas podnikatelsky ucet (nie sukromny), tak tento pouzivas dalej, iba v banke musis poziadat o oznacenie tohto uctu za transakcny. Dac

Odpovedať

Lehetová Miriam pred 4 dňami

Lehetová Miriam

Dobrý deň, riešim to aj ja…v mene svojho syna…aj keď je držiteľom ŽO, na daňovom úrade mu automaticky nepridelili DIČ. Musel si o to požiadať sám. Je dosť nezrovnalostí v tomto – ak zadáme jeho IČO do zoznamu Živn.oprávnení, jeho IČO tam nie je uvedené – aký je rozdiel medzi športovým odborníkom a športovým odborníkom zaregistrovaným na ŽÚ?

Odpovedať

Odpoveď zrušiť odpoveď

Môžete použiť Texy! syntax. HTML značky nie sú povolené. Príklad povolenej syntaxe: "text odkazu":odkaz, **tučno**, *kurzíva*, `code`. Vaše IP adresa bude zaznamenaná.

Hlavné menu: