Preložený Casebook 2012
23. august 2012V prílohe nájdete preklad aktuálneho Casebooku z dielne FIVB (2012) - zatiaľ ešte neprešiel jazykovou úpravou, ale z dôvodu blížiacich sa seminárov je zverejnený aj v tejto verzii.
Súbory na stiahnutie
Komentáre
Pri komentovaní sa prosím riaďte Kódexom užívateľa a diskutujúceho.
Peter Gramblička pred 12 rokmi
Chcel by som sa vyjadriť k bodu 3.5. Najmä k pojmu „usmernila“. Podľa mňa by nemalo byť jediným kritériom to, či bola lopta odbitá alebo bola „držaná a/alebo hodená“. Pokiaľ by kontakt s loptou bol na strane blokárky, bolo by všetko v poriadku. Pokiaľ by bol kontakt na strane súpera a blokárka loptu usmernila (napr. zápästím do strany) to už podľa mňa nie je blok ale hranie na strane súpera. A toto podľa mňa povolené nie je.
OdpovedaťOdpovedať zrušiť odpoveď
Juraj Mokrý pred 12 rokmi
Ahoj, Peter, Tvoja úvaha je správna, rozhodca pri posudzovaní lopty musí zohľadniť aj miesto, kde došlo ku kontaktu s loptou. Ak dôjde k dotyku s loptou v priestore súpera, blokovanie je povolené (pravidlo 14.3), ale uskutočnenie útočného úderu nie (13.3.1). A čo je to blok sa píše priamo v pravidlách – 14.1.1 Blokovanie je činnosť hráčov v tesnej blízkosti siete a nad úrovňou siete s cieľom narušiť dráhu letu lopty, ktorá smeruje zo súperovho poľa…
Odpovedať