Asociácia volejbalových rozhodcov, Slovensko


DiskusiaRiešené situáciePískanie na dohodu

Branislav Sekerka pred 6 rokmi

Branislav Sekerka
Pískanie na dohodu

Ahojte kolegovia! Čert nám bol dlžný centrálné vyplácanie na dohodu,až dnes 23,2, mi na účet prišli neaké peniaze,ale…je ich o 57 eur menej akoby ich malo byť…má niekto podobný problém?

Odpovedať

Branislav Sekerka pred 6 rokmi

Branislav Sekerka

Ozaj sa neoplatí pískať na dohodu…

Odpovedať

Danica Viktoríni-Lisá pred 6 rokmi

Danica Viktoríni-Lisá

ahoj Brano, ano, toto je nevyhoda Dohody, z dohody Ti platitel stahuje dan aj odvody do socialnej poistovne, cize dostanes iba nizsiu sumu. ak by si fakturoval, dostavas vyssiu ciastku, lebo dane a odvody (aj zdravotna poistovna) si riesis sam, danovym priznanim a rocnym zuctovanim zdravotneho poistenia, kedy doplacas neskor, akurat si mozes pre potreby dane uplatnit vydavky, co si pri Dohode nemozes. tym padom vies platit nizsiu dan a teda Ti viac ostane v hotovosti. stale mas myslim moznost prejst na fakturaciu, ked si vybavis vsetky potrebne registracie a nalezitosti. Danica

Odpovedať

Miroslav Sarka pred 6 rokmi

 Miroslav Sarka

Ahojte,

včera som pískal s Borisom K. a rozoberali sme aj túto tému, nakoľko aj on je vyplácaný na dohodu a hovoril mi o tomto probléme. Ja som síce fakturant, čiže mňa sa to netýka, ale tiež s tým nesúhlasím, ako to je… Vo Vykonávacích pokynoch pre túto sezónu v tabuľke ESOR je jasne napísané, že nižšia suma (55,15€ – v prípade extraligy) sa vypláca na dohodu o vykonaní práce. To pre mňa (a určite nielen pre mňa) znamená, že ak sa rozhodnem byť vyplácaný na dohodu, tak očakávam za svoj rozhodcovský výkon túto sumu…a nie, že z tejto sumy mi budú odrátané odvody, daň a ja dostanem až túto ponížená sumu, čo je cca 38€ (túto sumu mám od Borisa)…

Toto je akože v poriadku???

Odpovedať

Danica Viktoríni-Lisá pred 6 rokmi

Danica Viktoríni-Lisá

ano, toto bude asi v poriadku, to je nevyhoda piskania na dohodu, je tam legislativna povinnost odvodov poistneho a dane. a kedze dan je iba preddavkova, je tam tiez povinnost bud dat si spravit rocne zuctovanie dane u svojho zamestnavatela, alebo posledneho zamestnavatela na dohodu ku koncu roka, alebo podanie danoveho priznania. SVF dohody inak spracovavat nebude. legislativne je to dane a hotovo. suma uvadzana v ESOR je suma brutto, z ktorej sa odvadza to, co som spominala. danica

Odpovedať

Boris Kováč pred 6 rokmi

Boris Kováč

ahojte,

podla mojho nazoru za takuto sumu piskat extraligu nie je pre nikoho zaujimave. takze by sa mal najst kompromis s federaciou a klubmi aby pri takejto dohode boli suma navysena aj o odvody zamestnanca. aj pri fakturacii je suma navysena o odvody. ked to islo tam preco by to nemalo ist tuto. preco by mali byt znevyhodneni ludia ktori nemaju na vyber a musia piskat na dohodu. pokial si dobre pametam niekedy sa vyplacalo na dohodu tiez a clovek dostal sumu ktora bola napisana v esore vzdy vyplatenu ostatne znasal klub.

kompetentni by mali zacat riesit nieco s tymto problemom lebo len pre zaujimavost sa skuste pozriet na smiesnu sumu pri nizsich sutaziach.

Odpovedať

Miroslav Orolím pred 5 rokmi

Miroslav Orolím

Boris asi to bolo preto, že klub nikde ziadnu dohodu neprihlásil (Socialna poistovana, zdravotna poistovna, danový úrad) a kludne ti mohol dať to čo bolo v ESORE napisane, v konečenom dosledku to mal stále lacnejšie o 35% odvody ktore este mal zaplatit ešte naviac keby tu dohodu normalne registroval

Odpovedať

Boris Kováč pred 6 rokmi

Boris Kováč

este pre zaujimavost vzor ktory poslal federacia je jedna suma za vykon dana podla esor bez navysenia a priplatok za pracovny den zase podla esor s navysenim. tak zjavne ani sami nevedia ktora suma sa ma kde pouzit.

Odpovedať

Marián Mitterpach pred 6 rokmi

Marián Mitterpach

Ja som s tym ratal, preto som aj velmi rad isiel piskat na dohodu pod SVF. Mna ale zaraza ina vec. Preco napriklad nedostanem vyplatnu pasku a dalsia vec, preco aj klubom ktorym piskam na dohodu nauctuju taku vysoku sumu. Co mam info tak klubu, co som piskal, nafakturovali za mojich cca 120 euro (ta nizsia sadzba), nejakych +/-170euro. Pritom ja som z tych 120 dostal mozno 80. Fakturovat nechcem lebo ma to iba zatazuje.

Odpovedať

Danica Viktoríni-Lisá pred 6 rokmi

Danica Viktoríni-Lisá

ahojte, znovu. piskanie na dohodu je ine ako piskanie na fakturu. nemozes dostat vyplatene to, co je pisane v ESORe, lebo to je hodnota brutto, ktora podlieha odvodom poistneho a dani. to je dane jednoducho legislativne a s tymto sa neda nic viac urobit. to su DOHODY. okrem toho, preto kluby platia SVF viac, lebo navrch za rozhodcu platia este dalsie odvody ako zamestnavatel. cize de facto ich dohoda stoji o cca 35% viac, ako je hodnota brutto, co je v esore. Bud budes-te fakturovat, vtedy dostanete +14% navrch, lebo si sami musite robit danove priznanie a tych 14% odvediete na zdravotnom poisteni v ramci rocneho zuctovania zdravotneho poistenia. takze ked nechces-te fakturovat, lebo to iba zatazuje, tak sa musite uspokojit s dohodami, kde su odvody a netto IBA mensia ciastka. kluby ani SVF s tym nemoze nic spravit. tam su legislativne dane pravidla, ktore sa nemozu menit. cize ak ide o viac penazi, treba vybavit registracie a fakturovat. ozyvam sa tu k tomu iba ja, ale hadam moj nazor budu moct potvrdit aj Tana alebo Marek Szasz. Danica

Odpovedať

Danica Viktoríni-Lisá pred 6 rokmi

Danica Viktoríni-Lisá

resp., ocakavala by som tu aspon nejaku reakciu niekoho z prezidia, tak ako bolo dohodnute na poslednom VZ, ze P-AVR bude reagovat v primeranom casovom slede k dopytom rozhodcov na nasom diskusnom fore.

Odpovedať

Branislav Sekerka pred 6 rokmi

 Branislav Sekerka

Ja ako nezamestnaný som musel kôli dohode skončiť ako dobrovoľne nezamestnaný(rovnako by to bolo aj pri fakturácii), musím si teraz platiť odvody do zdrav.poisťovne sám,momentálne „skúšam“ vybaviť čiast.invalid.dôchodok…ale čo ma zarazilo ani v zdr.ani na sociálnej poisťovni po neakej dohode ani najmenšsj stopy !!!???,pýtam sa kde končia ( pre mňa nie malé) rozdielové peniaze?

Odpovedať

Branislav Sekerka pred 6 rokmi

 Branislav Sekerka

A ešte to hlavné-za február som poslal výkaz,ktorý mi bol vrátený na prerobenie(áno,boli tam prepisovačky a aj nesprávné sumy) ale nový som odoslal ešte 5.3.ale dodnes mi na účet níč nepribudlo…??

Odpovedať

boris kovac pred 6 rokmi

boris kovac

tie peniaze podla dohody co sme poslali maju byt poslane do 15 v danom mesiaci ak si splnis povinnosti ktore ti nariadili. ja ich mam tiez splnene a peniaze stale nikde a to je dneska 26.

Odpovedať

Laco Šuba pred 6 rokmi

 Laco Šuba

Nápodobne ako Boris nemám peniaze (výkaz som poslal včas), odôvodnené to bol súťažným riaditeľom tým, že nie všetci poslali na čas, a oni nebudú zúčtovávať po častiach ale na 1× (niektorí vraj neposlali ani výkazy a dožadovali sa peňazí). Neviem prečo by sme mali na to doplácať mi, čo si plníme povinnosti v termíne. Druhá vec – nižšie sumy odmien – nechápem prečo máme mi rozhodcovia platiť, to, čo má zamestnávateľ (teda SVF). Veď tie odvody, ktoré robia za zamestnancov (nemyslím tým to čo nám strhnú z odmeny – to je OK), majú byť nákladmi zamestnávateľa (SVF) a tieto nesmú prenášať na zamestnanca (veď SVF to vyfakturuje všetko klubom). „Fakturanti“ odvádzajú daň a povinné poistné za seba, takže v konečnom dôsledku budú mať stále vyššiu odmenu. Jednoznačne treba sumu odmeny zjednotiť (aj keď ja osobne to pre peniaze nerobím a myslím, že ani ostatní).

Odpovedať

Danica Viktoríni-Lisá pred 6 rokmi

Danica Viktoríni-Lisá

iba upresnenie ad Lacov koment: tie odvody za zamestnavatela urcite nestahuju z ciastky, co ide rozhodcovi, to platia navrch zo svojich penazi. ale to hadam ani nikde nestrhavali. ad casove uhrady, treba sa ozvat vedeniu, aby to odkomunikovali so SVF, skuste priamo mailom …

Odpovedať

Laco Šuba pred 6 rokmi

 Laco Šuba

A o čo je potom znížená suma pre dohodárov

Odpovedať

Odpoveď zrušiť odpoveď



Môžete použiť Texy! syntax. HTML značky nie sú povolené. Príklad povolenej syntaxe: "text odkazu":odkaz, **tučno**, *kurzíva*, `code`. Vaše IP adresa bude zaznamenaná.

Danica pred 6 rokmi

 Danica

o povinne odvody (13,4%) a preddavok na dan z prijmov (19%) z brutto hodnoty. ostatne odvody poistneho zamestnavatela (35,2%) idu mimo brutto hodnoty rozhodcu.

Odpovedať

Juraj Mokrý pred 6 rokmi

Juraj Mokrý

Ahojte, neskoré prevody už rieši Štefan na SVF. Čo sa týka odmien a rozdielov pri vyplácaní na dohodu a na faktúru, keďže som to i ja chcel lepšie pochopiť, urobil som si tabuľku. Dohody sú nevýhodné pre kluby i pre rozhodcu, nakoľko sú pri nich vyššie povinné odvody (rozhodcu i zamestnávateľa) a preddavok na daň, ktoré sa v čase vyplatenia musia stiahnuť. Rozhodca, ktorý vystavuje faktúru, to rieši až v daňovom priznaní, kde si môže uplatniť aj náklady. Ak by tak však nerobil, v modelovanej tabuľke budete vidieť, že rozdiel v čistom príjme vrátane cestovného a stravného nie je. Ide o modelovaný výpočet a nerieši rôznorodosť odvodov u invalidov, študentov, živnostníkov a pod… Snáď tá tabuľka do toho vnesie aspoň trochu svetla.

Odpovedať

Laco Šuba pred 6 rokmi

 Laco Šuba

Tak potom dohodári majú dva krát znížené odmeny. Prvý krát keď majú zníženú odmenu oproti fakturantom a druhý krát keď im to z tej už zníženej odmeny (stále je to odmeny v hrubom) strhne zamestnávateľ (to je OK). Prečo dva krát? potom jesné že je to nevýhodné, len stále uniká dôvod.

Odpovedať

Igor Porvazník pred 6 rokmi

Igor Porvazník

Takto milé kolegyne a kolegovia. Kedysi sme všetci pískali na „dohody“. Nie je pravda, že sme vždy dostali celú sumu uvedenú v ESOR. Odmena bola vždy znížená o daň z príjmu, ktorú nám klub stiahol a ktorú za nás odviedol. Keď nastal problém s dohodami, ktoré sú nevýhodné pre obe strany (popísala to presne Danica, ktroá je v tomto smere podstatne zdatnejšia ako ja), hľadali sme spôsob, ako z toho vykorčuľovať. Niektorí začali hneď fakturovať, iní rozhodovali na základe „Zmluvy o výkone rozhodcu“ – táto tiež vznikla vďaka Danici a je len na škodu, že dnes je už nepoužiteľná. Vznikol však problém, že okrem povinnej dane bolo potrebné odviesť aj poistné. A tak sa nám po rokovaní s klubmi podarilo vyjednať (tuším som bol vtedy pri tom :-) )zvýšenie o tie percentá, ktoré bolo treba na poistné odviesť. V ESORE vždy svietili dve sadzby, aj keď v tom čase na dohodu nik nepískal a nebol ani predpoklad, že by sme sa k dohodám vrátili. Žiaľ stalo sa, Dohody sú opäť na stole, spolu so svojou nevýhodnosťou pre obe strany. Nedá sa však očakávať, žeby kluby pristúpili na navýšenie odmeny aj pre dohodárov, pretože tým by im enormne stúpli náklady oproti fakturantom.A tak je rozhodnutie, či a za akých podmienok bude rozhodovať na každom z nás. Ja som sa zmieril s tým, že dostanem síce menej (aj keď klub za mňa zaplatí viac), ale nemám žiadne administratívne starosti.

Odpovedať

Branislav Sekerka pred 6 rokmi

 Branislav Sekerka

„Hurá“ došli bubáky,ale…keď som si ich prerátaval (cez kalkulačku-link v ÚS č.5 plus cestovné a stravné),zistil som schodok 15 eur…??? Je to možné??? Dostal ešte niekto menej,alebo som výnimka?Tiež ma zaujíma ( a už som to tu písal-nik nereagoval),prečo ani v sociálnej ani v zdravotnej poisťovni o mojej DOHODE ani čiarka…

Odpovedať

Danica pred 6 rokmi

 Danica

… Brano, toto sa mi velmi nezda, ze by SVF neprihlasovala dohodarov. v Soc Poistovni su velmi velke pokuty za neskore / ziadne prihlasenie. nemyslim, ze by to SVF riskovala. Stefan dufam overi na SVF, ako to je, ale asi je nejaka zrada v otazke na SP a ZP. aspon dufam :)

Odpovedať

Branislav Sekerka pred 6 rokmi

Branislav Sekerka

Noooo,už som o tomto „probléme“ písal aj súť.riaditeľovi,ktorý sa vyjadril,že oni si svoju povinnosť splnili čo sa týka poisťovní,a čo sa týka peňazí,že pochybuje,že niekde (citujem:tak majú nastavený systém) je chyba,ale neviem…z hrubého zárobku mi „zmizlo“ 39%,skúste si to (tí,čo pískate na dohodu) tiež prerátať…som v pomykove,roymýšľam,že sa obrátim na …dávam tomu max.týždeň-dúfam,že sa to vysvetlí…

Odpovedať

Boris Kováč pred 6 rokmi

Boris Kováč

dalsi mesiac a peniaze zase nikde :(

Odpovedať

Laco pred 6 rokmi

Laco

Žeby štrajk? Ale na to je už asi neskoro. Či?

Odpovedať

Branislav Sekerka pred 6 rokmi

Branislav Sekerka

Ahojte! Prišli peniaze,a akoby „zázrakom“ v takej výške ako mali-t.j. po odrátaní odvodov vo výške 32,4% . V predchádzajúcich mesiacoch tie % boli vyššie…nikoho to netrápi!!!???

Odpovedať

Danica pred 6 rokmi

 Danica

ahoj Brano, prosim Ta, skus si teda skontrolovat este raz predosle mesiace a navrhujem Ti (za mna osobne iba), aby si prehlad co si poslal a co si dostal a kolko si mal dostat poslal clenom prezidia AVR, aby to riesili. ak to totiz pises iba sem, nie je ziadna zaruka, ze s tym niekto nieco urobi, kedze toto nie je dostatocne forum pre vsetkych clenov PAVR na riesenie. len potom treba dat vediet aj sem, co sa doriesilo. ak spravila SVF chybu vo vypoctoch, tak to treba opravit a rozdiel doplatit. pozdravujem, danica

Odpovedať

Branislav Sekerka pred 6 rokmi

Branislav Sekerka

Ahoj Danica,dik za radu,ale…nemám možnosť to zrealizovať,lebo predchádzajúce výkazy som si neskopíroval(netušil som,že by som to potreboval) , ale podľa všetkého to vyzerá tak,že mi (nám?) prvé 2 mesiace odchádzlo na zdrav.poistenie namiesto 4% zo zárobku percent 10…A keďže ( možno aj na základe mojich " postrehov") to teraz bolo lepšie,si dotyční uvedomia,že „asi?“ predtým urobili chybu,ktorú by mali napraviť,ak nie je tu stále ešte 1 možnosť…

Odpovedať

Danica pred 6 rokmi

 Danica

ahoj Brano, nemoze byt problem dat dokopy vykazy akoby znovu, vsetky podklady mas k dispozicii – delegacie vies, a vies aj kolko penazi Ti prislo kazdy mesiac na ucet. myslim, ze za ten predpokladany rozdiel 6% to stoji za to dat to znovu dokopy, co povies? podklad na danove priznanie Ti posle SVF, ale dovtedy to moze byt vysporiadane v spravnej vyske. okrem toho, moze sa to tykat aj ostatnych dohodarov… cize asi by to mala AVR riesit ramcovo ! skus to predsa len dat dokopy a posli poziadavku na kontrolu pre PAVR. Dac

Odpovedať

Branislav Sekerka pred 6 rokmi

 Branislav Sekerka

Ahoj Danica, nooo možno by som to dal neako dokopy,ale nie som si istý,či by to bolo úplne totožné (napr. presné cestovné),takže,ak to niekto prekontroluje (a napravi) budem rád,ak nie,nechám si to prekontrolovať štátnou inštitúciou?!

Odpovedať

Danica pred 6 rokmi

 Danica

…a mimochodom, vies si to vyziadat – copy – cez sutazneho riaditela, alebo priamo u ekonomky SVF (bukovska@svf.sk), podla mojho nazoru, ak ju poprosis, posle Ti odfotene alebo scan, a urcite Ti odporucam si copy nechavat u seba pre dokumentacne a kontrolne ucely :)

Odpovedať

Branislav Sekerka pred 6 rokmi

 Branislav Sekerka

Ahoj Danica,vďaka,že si mi odporučila p.Bukovskú.Po dlhšom pátraní sa podarilo nájsť chybu a doplatili mi takmer 2O ečiek.Týmto ďakujem aj p.Bukovskej (aj p.účtovníčke,ktorá si priznala chybu),jidiné ma hnevá,že keď som s mojim problémom oslovil p.súťaž.riaditeľa a následne i nášho prezidenta, bolo všetko v poriadku…

Odpovedať

Danica pred 6 rokmi

 Danica

ahoj Brano, nemas za co, som rada, ze sa to dalo do poriadku. ad ostatne, ked problem, treba „tlacit“ na svojho oblastneho sefa, aby sa riesilo… cez neho potom aj PAVR. bude VZ AVR, treba asi znovu trosku pourgovat, aby sa podnety z nasho webu posuvali na riesenie dalej. pekny den.

Odpovedať

Miroslav Orolím pred 6 rokmi

Miroslav Orolím

Braňo a ostatní: ešte jedna rada pre vás. Ak je SVF váš jediný zamestnávateľ (aj ked len na dohodu), tak si žiadajte Vyhlásenie o nezdaniteľnej čiastke dane a podpíšte im ho a budete dostávať viac čistých peňazí, lebo Vám nebude zrážaný preddavok na daň z príjmu (inak daň).

Ale pozor toto vyhlásenie môžete podpísať len pre jedného zamestnávateľa (pracovný pomer + dohody). Takže ak ho podpíšete SVF inde nemôžete. Rovnako ako aj ak ho mám podísaný niekde inde tak na SVF nemôžem.

Odpovedať

Hlavné menu: